Kuchnia

DANIA RYBNE

Śledź po kaszubsku


300 g matiasów
2 cebule
kilka śliwek
garść rodzynek (namoczone w wodzie)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżka majeranku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
3 łyżki oliwy
świeżo zmielony pieprz

Matiasy namoczyć w wodzie, przez około 3 gdziny zmieniając wodę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w piórka, posypać łyżką cukru i zeszklić. Nastepnie dodać namoczone i odcedzone rodzynki, śliwki pokrojone w paseczki, majeranek, paprykę w proszku, sok z cytryny, cukier, pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszać i wystudzić.

Namoczone śledzie, pokroić na mniejsze kawałki. Układać w naczyniu warstwami na przemian z sosem pomidorowym. Marynować w lodówce. Najsmaczniejsze są nastepnego dnia. Polecaam serdecznie. Smacznego.

http://ginamrozek.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?5
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation